Wat kunnen wij vertellen over Ghana?

Vriendelijke bevolking
Ghana ligt in vergelijking met Ivoorkust iets oostelijker dan de staten Liberia en Sierra Leone waar het in de voorgaande jaren zo onrustig is geweest. De enorme onlusten zijn deze staten bespaard gebleven. Maar Ghana maakt sowieso geen onrustige indruk, en met name backpackers zullen veel medewerking ondervinden van de als vriendelijk bekend staande bevolking.

Accra
De hoofdstad van het land, Accra, is gelijk ook veruit de grootste stad van Ghana. De stad ligt als alle grote steden langs de Golf van Guinee, een onderdeel van de Atlantische Oceaan. Accra heeft iets meer dan 1,3 miljoen inwoners, steden als Sekondi-Takoradi, Kumasi en Tamale hebben er enkele honderdduizenden. Accra is het economisch, politiek en culturele centrum van het land en is in het bezit van een van de grootste kunstmatige havens van Afrika.

 

Ignuinawen
Het land is aan zijn naam gekomen door verschillende verbasteringen van de Berberse benaming Akal-n-Ignuinawen, dat zoveel inhoudt als ‘Land van de Zwarten’. De Berberse beschrijving Ignuinawen veranderde in Guinea en tenslotte kreeg het land in de loop van de eeuwen de voor westerse tongen uitspreekbare naam Ghana. Een naam onderhevig aan evolutie, een land onderhevig aan kolonisatie.
De Britten hadden het meer dan drie eeuwen voor het zeggen in Ghana, maar in 1957 werd de Union Jack voor het laatst gestreken. Ghana was als een van de eerste Afrikaanse landen niet langer afhankelijk van de wensen van de kolonisator. Engels is de officiële voertaal onder de bijna 20 miljoen koppen tellende bevolking. Een bevolking die anders bekend staat dan de inwoners van de buurlanden. Het land herbergt het grootste percentage christenen van heel West-Afrika en is een van de weinige landen in West-Afrika waar stammen niet de traditie hebben maskers te maken. Ghanezen geloven over het algemeen niet in bovennatuurlijke krachten

Drie zones
De indeling van Ghana is als in de buurlanden. Het land kent drie zones: de kust, de bossen en de in het binnenland gelegen graslanden. Het klimaat is tropisch en als gevolg daarvan is het vrijwel het gehele jaar broeierig, met uitschieters van de temperatuur tot over de veertig graden. Maar het is vooral de hoge vochtigheidsgraad die van westerse mensen een gewenningsperiode vraagt.
In het midden van Ghana, bij de samenkomst van de Witte en de Zwarte Volta begint het enorme Voltameer. Dit meer is een van de grootste door mensenhanden gecreëerde meren in de wereld. Het ‘Lake Volta’ ontstond na de totstandkoming van de Akosombo-dam in 1966. De dam ligt op ongeveer 85 kilometer uit de kust bij het gelijknamige stadje Akosombo. Bijna zeshonderd dorpen en stadjes moesten worden verplaatst om het groeiende meer ruimte te geven.