Onderwijs

Mother Theresa Care & Educational Complex, in Techiman

In Techiman, Ghana is het Mother Theresa Care & Educational Complex inmiddels een bekend begrip. Het complex biedt niet allen basisonderwijs, maar ook doorstroming naar Junior en uiteindelijk Senior High School.

Dit alles is echter niet zomaar uit de lucht komen vallen, in 2007 zat Mother Theresa namelijk nog met een klas van 70 kinderen in de buitenlucht. Op deze pagina nemen we je mee terug in de tijd en laten we zien hoe het Mother Theresa Care Complex is ontstaan

2007 – Het Begin

In Oktober 2007 komt Stichting Ghana in contact met Mother Theresa, een gepensioneerde docente met de droom om onderwijs voor ieder kind toegankelijk te maken.
In Techiman had Mother Theresa het initiatief genomen om in de buitenlucht of in de kerk les te geven aan kinderen die om wat voor reden dan ook niet naar school konden.
Met de hulp van Stichting Ghana kon zij haar droom verder verwezelijken. Onder de naam Mother Theresa Care & Educational Complex gebeurde dit met de bouw van zes klaslokalen, een kantoor en een toilet.

2008 – De opening

De opening van de basisschool was een groot succes. Kinderen van minder bedeelde ouders kregen hun verdiende kans op basisonderwijs en een plek om veilig plezier te maken.
Om de ruimte optimaal te benutten werd er s ’avonds les gegeven in lezen, schrijven en budgetteren aan volwassen vrouwen die vroeger niet naar school waren geweest. Hiermee konden zij stappen maken richting hun eigen onafhankelijkheid.

2013 – Een uitbereiding

Tussen de middag wordt er elke dag voor de inmiddels 360 leerlingen gekookt. De keuken was echter niet lang meer toereikend voor het groeiende aantal leerlingen. Ook moesten er aanmeldingen worden afgewezen omdat de klaslokalen te vol raakte.

In 2013 besloot Stichting Ghana daarom om de school uit te bereiden. Er werd een nieuw project opgezet voor het bouwen van drie extra klaslokalen, watervoorziening, toiletten en een grote keuken. Na deze uitbereiding is er ruimte voor 560 kinderen tussen 4 en de 12 jaar voor het volgend van basisonderwijs.

2015 – Officiele erkenning

Het inmiddels zelfstandig management board van het Mother Theresa Care & Education Complex verkrijgt in 2015 een officiële erkenning van de gemeente van Techiman. Wat in 2007 nog en droom was is nu, een kleine tien jaar later, werkelijkheid.

2016 – Nieuwe uitdaging

In 2016 constateert het management board dat de doorstroom van stage 6 (groep 8) naar het voortgezet onderwijs laag is. De meest waarschijnlijke oorzaak hiervoor is dat er geen Junior High School in de buurt is. Voor leerlingen die willen door eren betekent dit lange, en vaak prijzige reistijd. Iets waar de ouders vaak niet op zitten te wachten.
Samen met Stichting Ghana gaat het bestuur van de school hard aan de slag om hier een oplossing voor te vinden.

2017 – Nieuwe dependance

In overleg met stichting Ghana wordt in 2017 op 400m van de basisschool een stuk land aangeschaft om een Junior en een Senior High Scool aan het Care & Education complex toe te voegen. Wederom is de droom groot: Een dependance met drie verdiepingen, in totaal goed voor 12 nieuwe klaslokalen.
De bouw van de begane grond kan direct van start gaan. Zodra deze voltooid is wordt het direct in bedrijf genomen. Zo krijgt stichting Ghana de tijd om de bouw van de 2e en 3e verdieping voor te bereiden.

2019 – De dependance is klaar voor gebruik

Andere projecten

Benieuwd naar meer? Klik op een van de projecten hieronder voor meer informatie.

Health Centre in Bouyem

Op deze plek kunnen de bewoners van Buoyem en omstreken terecht voor medische hulp en advies van professionele verplegers. Al het personeel in dienst bij deze kliniek worden betaald door de Ghanese overheid.

Meer informatie >

Schoon drinkwater in Buoyem

Waterputten op meerdere locaties in het dorp zodat alle inwoners schoon drinkwater tot hun beschikking hebben. Van de dorpelingen die het kunnen missen wordt een eigen bijdrage gevraagd om zo het onderhoud van de putten en kranen te kunnen bekostigen.

Meer informatie >